Herstel van basculekelder Amstelbrug in volle gang na val van contragewicht - Weekblad voor Ouder Amstel | Nieuws uit de regio Ouder Amstel

2022-07-22 20:05:05 By : Mr. Sim Yang

OUDERKERK Tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe Amstelbrug bij Ouderkerk is in januari de ballastkist van de noordelijk brug tijdens de montage met een enorme klap in de basculekelder terecht gekomen. Het incident heeft grote gevolgen voor de bouw van de brug gehad. Bovendien raakte een medewerker gewond. Het herstel van de basculekelder is inmiddels in volle gang. Hierbij worden de ontstane scheuren in de basculekelder opgevuld en de gehele vloer van de basculekelder voorzien van een extra laag beton. Ook wordt dan het ballastblok gekoppeld aan het val. Als alles volgens planning gaat is dit begin juli gereed en kan de aannemer starten met de bouw van de nieuwe zuidelijke brug.

Een van de laatste grote onderdelen die nodig was om de nieuwe noordelijke brug af te bouwen, was het plaatsen van het val van de brug. Het val is de klep in het wegdek dat open en dicht gaat voor het scheepvaartverkeer. In twee helften is het gevaarte op 10 januari in de noordelijke brug gehesen. In de weken die daar op volgden, zijn de twee helften van de val aan elkaar gelast en is het contragewicht aan het val gekoppeld. Het contragewicht is nodig om de brug te kunnen openen en sluiten voor passerende schepen.

IN WIJDE OMGEVING TE HOREN Dit gewicht is eind 2021 geplaatst via een tijdelijke ondersteuningsconstructie en werd tijdelijk ondersteund tot dat het aan het val gekoppeld kon worden. Daar ging op 13 januari echter mis. Toen viel het contragewicht naar beneden in de basculekelder. De klap was in de wijde omgeving te horen en te voelen. Door de val van het ballastblok werd de basculekelder beschadigd en liep vol met water. Ook raakte een medewerker van de aannemer hierbij gewond. Deze medewerker stond op het moment van het incident op het ballastblok en viel mee naar beneden. Na een korte ziekenhuisopname is de betreffende medewerker thuis verder hersteld. 

ZWAAR BESCHADIGD De inspectie van de basculekelder die daar op volgde, toonde aan dat de hoofdconstructie van de kelder niet is beschadigd, maar wel de vloer. Door de klap van het gewicht is de vloer dermate zwaar beschadigd, dat de basculekelder onder water kwam te staan. Gezien de omvang van de calamiteit is door de aannemer een herstelteam in het leven geroepen. Het team heeft zich gebogen over het bepalen van de omvang van de schade en de wijze van het herstel van de basculekelder. Daarmee is in april een begin gemaakt en deze werkzaamheden worden in mei voltooid.

OUDERKERK De tentoonstelling ‘Surinaamse Trouwportretten’ is tot en met 7 september te zien bij Museum Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam.

OUDER-AMSTEL Na de zomer wordt alles beter. Want dan:

OUDERKERK Goedemorgen Ouder-Amstel. Kiki Renes van de Watersportvereniging Ouderkerkerplas meldt: “De watersportkampen op de Ouderkerkerplas zijn gestart.

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.

button>