Na vijfhonderd jaar gaat deze deur in Sluis eindelijk open voor bezoekers - Omroep Zeeland

2021-11-04 08:48:54 By : Ms. Tina Gao

De Westpoort, ook wel de Brugse Poort van de Steenen Beer genoemd, is een verdedigingswerk uit de middeleeuwen. Vijf eeuwen geleden bewaakt bij deze poort de toegang tot de belangrijkste handelsstad Sluis. Vier jaar geleden trok het Sluisse raadslid Frank Gijsel van Nieuw Gemeentebelang voor het eerst aan de bel: hoe mooi zou het zijn als toeristen en inwoners niet alleen over de stadswallen en óp de Steenen Beer kunnen wandelen, maar ook kunnen afdalen in de gewelven?

Dat vond ook de gemeente Sluis. Toch moest Gijsel, en met hem vele andere nieuwsgierigen, nog lang wachten voordat het rijksmonument bezoekers kon ontvangen. Een val ontbreekt, voldoende verlichting. Ook de aanwezigheid van vleermuizen maakte het lastig, zo niet onmogelijk, om zomaar de gewelven in te gaan. Vanaf 14 juli is bezoek dan eindelijk mogelijk. Wel voor korte duur, en alleen met een gids. Op 1 augustus gaat de deur alweer op slot, tot 1 mei volgend jaar, omdat dan de paartijd van de vleermuizen aanbreekt en de dieren in de winterslaap gaan.

Rudy van Renterghem, stadsgids in Sluis, leidt de mensen de komende drie woensdagen rond. Ook Arco Willeboordse, beleidsmedewerker van de gemeente, is maar wat blij dat mensen "op avontuur" kunnen. Want een avontuur is het, om in het donker, beschenen door een zaklamp en met beperkte lichtinval via een schietgat, de vijf meter hoge trap naar beneden te nemen.

Stadsgids Rudy van Renterghem (links) en beleidsmedewerker Arco Willeboordse leiden bezoekers aan de Steenen Bier in Sluis rond. (foto: Omroep Zeeland)

Beneden kom je in de eerste van drie grote, vochtige ruimtes, waar de regenval van de afgelopen weken constant klinkt. Een van de drie ruimtes was de slaapzaal voor zo'n honderd soldaten. De andere bood voor munitie. En de ander herbergde zelfs een keuken. Want de manschappen waren hier enkele weken verscholen.

Sluis ontstaan ​​op een Z plek aan de zeewin bestemming in de middeleeuwen uit tot een belangrijke voorhaven van handelsstad Brugge. De vestingwerken dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. De Steenen Beer lag in de vuurlinie van verschillende oorlogen, vertelt stadsgids Van Renterghem. Hij omvat de haringoorlog tussen Brugge en Sluis die ging om het recht om haring te verhandelen met Damme.

Ook in de tachtigjarige oorlog speelde de Brugse Poort een belangrijke rol in de verdediging van Sluis. Zo geïnstalleerd prins Maurits er in 1604 te Sluis te Staatse handen te houden. In de gewelven komt die geschiedenis zelfs heel dichtbij. Arco Willeboordse: "Het lijkt me geen pretje om hier te slapen."

De rondleidingen zijn 14 juli, 21 juli en 28 juli, telkens om 19.00 uur. Aanmelden kan via het Belfort in Sluis.

Meld je aan op onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat er speelt in jouw omgeving.

Wil jij ook landelijk en internationaal nieuws lezen op onze website? Dat kan!